Controles

Rond 8 weken zwangerschap zijn jullie welkom voor een eerste afspraak. Via een echo kunnen we jullie je kindje voor het eerst laten zien. Daarnaast zal prenatale screening met jullie besproken worden en wordt bloed afgenomen voor standaard bloedonderzoek.

De intake plannen we rond de 10e zwangerschapsweek. Dit is een kennismakingsgesprek van ± 60 minuten waarin we vragen stellen over zaken die relevant kunnen zijn voor je zwangerschap. Bijvoorbeeld over je gezondheid en die van je partner, of er aangeboren afwijkingen in jullie families voorkomen, hoe eventuele eerdere zwangerschappen en baringen verlopen zijn, etc. Daarnaast maken we ook de termijnecho om te bepalen hoe ver je precies zwanger bent en stellen we de uitgerekende datum vast.
Daarnaast zullen we je bloeddruk meten, je vragen beantwoorden en de nodige tips en adviezen geven.
Aan het eind van het gesprek zullen jullie een zorgplan mee krijgen specifiek voor jullie persoonlijke situatie.
Onze praktijk biedt 2 vormen van zwangerschapsbegeleiding: CenteringPregnancy en individuele controles.
Na de intake kun je aangeven welke vorm van begeleiding jullie voorkeur heeft.

De individuele vervolgcontroles duren 15 minuten. Naast het beantwoorden van je vragen zullen we steeds je bloeddruk meten, naar je buik voelen om de groei van de baarmoeder en de baby te beoordelen en naar het hartje van de baby luisteren. Later in de zwangerschap kunnen we ook de ligging en indaling van het kindje bepalen.

Vanaf 30 weken zwangerschap ben je welkom op een van onze voorlichtingsavonden over de bevalling. We geven je uitgebreide voorlichting over alles rondom bevallen: wat gebeurt er, waar kun je bevallen, welke houdingen zijn geschikt en we bespreken mogelijkheden rondom pijnbestrijding.

Rond de 36 weken zwangerschap bespreken we graag jullie persoonlijke wensen rondom de bevalling. Dit bespreken we aan de hand van je bevalplan. Het is daarom prettig als jullie samen bij dit gesprek aanwezig zijn.
Ook maken we een liggingsecho om te bepalen of het kindje met het hoofdje startklaar naar beneden ligt.
Het is ons doel om jullie zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het bijzondere moment naar het aanstaande ouderschap!

Een zwangerschap en bevalling zien wij als een natuurlijk proces. Desondanks kunnen zich veel zwangerschapsverschijnselen en – kwalen voor doen. De meeste zijn echter heel normaal en goed te verklaren. Mocht de zwangerschap of bevalling toch anders lopen dan normaal, dan overleggen we met de gynaecoloog en verwijzen je indien nodig. Wij maken deel uit van Verloskundige Samenwerkings Verbanden en hebben daarin geregeld overleg met gynaecologen van de ziekenhuizen in de regio.